Lösemi, erken kan oluşturan hücrelerin kanseridir. Çoğu zaman lösemi, beyaz kan hücrelerinin kanseridir, ancak bazı lösemiler diğer kan hücresi tiplerinde başlar. Löseminin akut (hızlı büyüyen) veya kronik (yavaş büyüyen) olup olmadığına ve miyeloid hücrelerde mi yoksa lenfoid hücrelerde mi başladığına göre ayrılan birkaç lösemi türü vardır. Farklı lösemi türlerinin farklı tedavi seçenekleri ve görünümleri vardır.
LÖSEMİ TÜRLERİ
Erişkinlerde Akut Lenfositik Lösemi (ALL)
Akut lenfositik (veya lenfoblastik) lösemi bazen ALL olarak adlandırılır. Kan hücrelerinin yapıldığı kemik iliğinde başlar. Çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır.
Yetişkinlerde Akut Miyeloid Lösemi (AML)
Akut miyeloid lösemi ayrıca akut miyelositik lösemi, akut miyelojenöz lösemi, akut granülositik lösemi, akut lenfositik olmayan lösemi veya bazen sadece AML olarak da adlandırılır. Yaşlı insanlarda en yaygın olanıdır.
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL)
Kronik lenfositik lösemi (KLL), kemik iliğindeki beyaz kan hücrelerinden (lenfositler olarak adlandırılır) başlayan bir kanser türüdür. KLL esas olarak yaşlı yetişkinleri etkiler ve tüm lösemilerin yaklaşık üçte birini oluşturur.
Kronik Miyeloid Lösemi (KML)
Kronik miyelojenöz lösemi olarak da bilinen kronik miyeloid lösemi (KML), kemik iliğinin kan yapıcı hücrelerinde başlayan ve kanı istila eden bir kanser türüdür. Lösemilerin sadece yaklaşık %10’u KML’dir.
Kronik Miyelomonositik Lösemi (CMML)
Kronik miyelomonositik lösemi (CMML), kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde başlayan ve kanı istila eden bir kanser türüdür. Esas olarak yaşlı yetişkinleri etkiler.
Çocuklarda Lösemi
Lösemi, çocuklarda ve gençlerde en sık görülen kanserdir ve yaklaşık 3 kanserden 1’ini oluşturur. Çocukluk çağı lösemilerinin çoğu akut lenfositik lösemidir (ALL). Kalan vakaların çoğu akut miyeloid lösemidir (AML). Kronik lösemiler çocuklarda nadirdir.